Sevärdheter

Paris bjuder på några av världens förnämsta sevärdheter och för att vara säker på att verkligen hinna med att se de allra viktigaste och kända bör man inrikta sig på att besöka Musée du Louvre, Musée d’Orsay, Eiffeltornet, Notre-Dame, Sacré-Coeur, Arc de Triomphe, Centre Georges Pompidou, Panthéon, Sainte-Chapelle och Hotel des Invalides. Det är fullt möjligt att hinna med de flesta av dessa byggnader och muséer om man besöker Paris under ett par dagar, men man måste planera noga. Det är betydligt enklare att hinna med om man stannar en vecka.

Louvren

Louvren uppfördes redan under slutet av 100-talet men den förste kungen att verkligen bosätta sig på slottet var kung Karl V. Det var Napoleon som byggde om slottet till ett museum och här finns idag närmare 36 000 ovärderliga föremål. Den som besöker Louvren har några fantastiska konstverk framför ögonen: Venus Milo, Mona Lisa, Nike från Samothrake, Slavas och Knypplerskan. Dessa är ovärderliga skatter och det är fantastiskt att stå framför dem.

Venus Milo är en otroligt vacker staty och den upptäcktes på ön Melos under 1800-talet. Leonardo da Vincis underbara Mona Lisa med det gåtfulla leendet är nog en av världens mest berömda målningar. Leonardo höll Mona Lisa, eller La Giaconda som den också kallades, för sin favoritmålning. Nike från Samothrake är en mycket vacker staty som ursprungligen uppfördes för att fira en sjöseger i vattnen utanför Rhodos. Michelangelos tidigaste uppdrag i Rom var att skapa en fantastiskt grav åt påven Julius II. En skulptur ur detta enorma arbete är hans Slavas som finns att beskåda i Louvren. De stora nederländska målarna Rembrandt och Vermeere finns representerade i Louvren. Knypplerskan är en mycket berömd tavla av Vermeere som skildrar vardagslivet.

Musée d’Orsay

Paris sevärdheterMuséet är beläget i en järnvägsstation vilken uppfördes år 1900 till världsutställningen i Paris. Denna byggnad blev museum först under 1970-talet. Här kan man se mängder av konst från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet. Avsätt gott om tid för besöket i detta museum för här kan man se underbara verk av bland annat Monet, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Degas, Renoir och Gaugin.

Eiffeltornet

Eiffeltornet är kanske Paris mest kända landmärke och det uppfördes 1889 som en del av världsutställningen. Tornet är hela 312 meter högt och var länge världens högsta byggnad. Eiffeltornet byggdes av Gustave Eiffel och trots att det väger mer än 10 000 ton svajar det något i hård vind.

Notre-Dame

Notre Dame betyder ”Vår Fru”. Denna magnifika helgedom med en 90 meter hög spira ligger på Ile de la Cité och denna katedral är ett gotiskt mästerverk som grundlades redan under mitten av 100-talet av påven Alexander III. Notre-Dame förstördes nästan helt under franska revolutionen men restaurerades under 1800-talet. Katedralen är hela 130 meter lång och här hittar man bland annat Frankrikes största orgel. Här kan man också se tre mycket vackra rosettfönster varav ett är från 1200-talet. I katedralen står den vackra statyn av Jungfrun med barnet från 1300-talet. Denna staty kallas ibland för Notre Dame de Paris. Statyn hittar man framför den sydöstra pelaren i tvärskeppet vid ingången till katedralen.

Sacré-Coeur

Basilikan Sacré-Coeur, vilket betyder det heliga hjärtat, är en av Paris mest fotograferade sevärdhet. Sacré-Coeur uppfördes i början av 1900-talet till minne av de många tusen franska soldater som fick sätta livet till under det fransk-tyska kriget under 1870-talet. Här ber präster för de dödas självar dygnet runt. Besök gärna basilikan vid solnedgången då den är mycket vacker.

Näst efter Eiffeltornet är Sacré-Coeurs kupol Paris bästa utsiktspunkt. Vackra och klara dagar kan man se flera mil ut över staden. Om man inte orkar vandra den lång trappan upp i kupolen kan man istället välja att nyttja bergbanan som startar vid slutet av rue Foyatier. Ovanför huvudentrén till Sacré-Coeur kan man se statyer av Jeanne d’Arc och Ludvig den helige.

Triumfbågen

Triumfbågen uppfördes som ett minnesmärke av den 2 december 1805 då Napoleon segrade i slaget vid Austerlitz. Arbetet med att uppföra Triumfbågen startade året efter men den stod inte klar förrän år 1836. Mitt i denna båge finns den okände soldatens grav där den eviga lågan brinner.

Centre Georges Pompidou

Denna fantastiska byggnad är en av världens mest kända exempel på modern arkitektur. Här kan man se mängder av färgglada rörledningar på utsidan, vilket fick världen att häpna år 1977 då Centret öppnades. Här hittar man Musée National d’Art Moderne med verk av bland annat Henri Matisse och Joan Miró. Det mest spektakulära på Centre Georges Pompidou är den utvändiga hissen där man åker uppåt i ett rör av plexiglas.

Panthéon

Panthéon uppfördes ursprungligen av Ludvig XV till minne av hans tillfrisknande efter ett svårt giktanfall och är idag en viloplats för nationens storheter. Tanken var att denna magnifika byggnad skulle likna det kända Panthéon i Rom, men den liknar mer St Paul’s Cathedral i London. Kryptan är fantastisk och här finner man gravarna efter storheter som Emile Zola, Voltaire och Victor Hugo.

Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle är kanske en av Paris vackraste kyrkor. Interiören är mycket vacker med femton vackert målade fönster som strävar upp mot den stjärntäckta, välvda taket. Sainte-Chapelle är en helgedom över Ludvig IX heliga reliker. Även denna vackra kyrka skadades under revolutionen men restaurerades under 1800-talet.

Hotel des Invalides

Ludvig XIV lät uppföra denna vackra byggnad under 1600-talet och här bodde upp emot 6000 skadade soldater. Den mest kände av dem är Napoleon Bonaparte som vilar rakt nedanför domens gyllene kupol. Denna pampiga dom är över 100 meter hög. Under 1700-talet lät Ludvig XIV, Kung Sol, förgylla den. Man bör särskilt lägga märke till den klassiska fasaden på Hotel des Invalides. Den är en av Paris vackraste sevärdheter.