Övrigt

Muséer

Paris övrigtDe allra största nöjena i Paris är nog att besöka några av de många intressanta muséer som finns här. Louvren och Musée d’Orsay är de mest kända men om man har tid över finns ytterligare ett antal muséer värda ett besök.

I Hotel Salé i Marais ligger Musée Picasso. Här kan man se en omfattande samling av Pablo Picassos målningar, skulpturer och verk från hans kubistiska period. Det är också vackert att gå omkring i den stora trädgården med flera vackra skulpturer. Inte långt från Hotel de Invalides ligger en underbar trädgård som kallas Musée Rodin. Här kan man bland annat se den mycket välkända skulpturen Tänkaren. Om man har tid kan man besöka Hotel Bison där Auguste Rodin bodde och verkade de sista åren före hans död. Ett annat museum värt att besöka är Espace Montmartre Salvador Dali. Det här är ett underjordiskt museum som ger ett bestående intryck och som skapat en speciell atmosfär med sina svarta väggar och speciella ljud- och ljuseffekter.

Montmartre är ett område i Paris som är känt för att ha varit en populär stadsdel för många kända konstnärer. Här verkade bland annat Renoir. Här ligger också ett mycket känt museum som heter Musée de Montmartre. Ytterligare ett museum värt att nämna är Musée Marmottan – Claude Monet. Här kan man finna cirka 165 konstverk av den store konstnären Monet som levde mellan 1840 och 1926. Här finns bland annat några av hans näckrosmålningar.

Parker och trädgårdar

Paris är känt för sina många vackra parker och de kanske mest kända är Jardin du Luxembourg och Jardin des Tuileries. Jardin du Luxembourg är mycket centralt belägen i Paris och ger möjlighet till rekreation mitt inne i centrum. Här ligger en liten åttkantig sjö och det står statyer överallt. Jardin des Tuileries tillhör Louvren och den sträcker sig längs Seine mellan Louvren och Place de la Concorde.

I Paris centrums västra utkant ligger en mycket stor park som heter Bois de Bologne. Här finns en sjö där man faktiskt kan åka båt och här finns också ett vattenfall. Parken är mycket populär bland parisarna och här kan man vandra och jogga längs ett myller av stigar. Den allra mest intressanta parken måste man ändå säga är de underbara trädgårdarna runt slottet Versailles. Under sommaren kan man också åka roddbåt på vattendragen som kallas Grand Canal.

Det finns många härliga promenadstråk som man kan följa. En äkta parispromenad är att vandra längs den vänstra stranden av Seine. Här hittar man de mängder av bokhandlare som stått här och sålt sina böcker i århundraden. Man kan också gärna besöka Ile St Louis som är Seines minsta ö. Här kommer man att finna en mängd enastående små konstgallerior och boutiquer.