Nöjen

Historiska byggnader

Paris nöjen

Chateau de Versailles – Galerie des Glaces

Ett stort nöje för de som är intresserade av arkitektur är att besöka de många historiska byggnader som finns i Paris. Här ligger bland annat de berömda byggnaderna Versailles, Hotel Dieu och La Sorbonne.

Versailles var från början en jaktstuga men förvandlades av Ludvig XIV, Kung Sol, till det största palatset i Europa under 1600-talet. En annan sevärdhet i Paris är Palais de Justice som idag inhyser domstolar. Denna byggnad har anor från romersk tid och har under vissa perioder varit kungligt palats. Concierge är en vacker byggnad som till en början var bostad för vakterna i Palais de Justice men som senare kom att bli ett fängelse. Concierge är känd för att bland annat ha haft Marie-Antoinette som fånge och här giljotinerades många fångar under revolutionen.

Paris centrala sjukhus heter Hotel Dieu och det uppfördes under 1800-talet på en plats där det tidigare fanns ett hem för föräldralösa barn. Ett fantastiskt palats i Paris är Palais de L-Elysée. Detta vackra palats var i begynnelsen en privatbostad och ägdes av Ludvig XV:s älskarinna Madame de Pompadour. Palais-Royal är en annan känd byggnad och det var i detta kungliga palats som Kung Sol, Ludvig XIV växte upp.

Paris välkända universitet La Sorbonne grundades redan under mitten av 1200-talet. Idag håller den franska senaten till i ett vackert palats vid namn Palais de Luxembourg. Detta uppfördes av Henrik IV:s änka Maria av Medici och det är byggt med förebild av Pittipalatset i Florens.

Musik och varieté

Dans, musik och varieté har länge varit ett stort dragplåster i Paris. Här hittar man de berömda nöjesarrangemangen Folies-Bergère, Lido och Moulin Rouge. Här ligger också några av världens mest berömda operor och teatrar som till exempel Comédie Francaise och Opéra National de Paris Garnier och Opéra National de Paris Bastille. Opéra National de Paris Garnier var tidigare en danssalong men är nu en magnifik opera där estraden rymmer nästan 500 sångare. Hela denna byggnad är mycket pampig med marmor och speglar. Opéra National de Paris Bastille anses vara Paris bästa opera och den öppnades 1992 som det största operahuset i världen.

På Folies-Bergère har många storheter uppträtt även om vi mest tänker på can-can dansöser när vi hör namnet. Här uppträdde på sin tid Maurice Chevalier och Josephine Baker. Om man vill uppleva något utöver det vanliga skall man förlägga en kväll med supé på Lido. Här ser man den världsberömda danstruppen Bluebell Girls uppträda i en oförglömlig kabaré i en fantastisk miljö. Födelseplatsen för can-can hittar man i Moulin Rouge och här kan man fortfarande se den färgsprakande kabaré som startade redan i slutet av 1800-talet.

De mest berömda teatrarna i Paris är Comédie Francaise, Théatre du Chatelet och Théatre de la Ville. Théatre de la Ville kallas ofta för Sarah Bernhardt-teatern eftersom denna stora aktris både uppträdde på denna teater och också ledde den under sin verksamma tid. Här kan man få ta del av musik- och dansshower av klass.